Garantili Sondaj Yapılır mı?

Garantili Sondaj Yapılır mı?


Garantili Sondaj Yapılır mı?

Sondaj yapımı sonucunda yer altındaki suya ulaşamamak pek çok kişinin hayal kırıklığına uğramasına neden olur. Sondaj için verilen ücret ve emek boşa gidebilir. Bu sebeple kuyu açtırmak isteyen kişiler, açılan kuyu sonucunda yer altı suyuna ulaşıp ulaşmayacağının garantisini isteyebilir.

Garantili Sondaj İşlemi

Garantili sondaj, kuyu açma işlemi sonucunda yer altı suyuna ulaşım sağlanacağını bildiren bir terimdir. Mühendisler sondaj kuyusu açmadan önce detaylı bir zemin etüdü yapmaktadır. Zemin etüdü de kaliteli firmaların kullandığı özel cihazlar sayesinde yapılmaktadır. Bu şekilde hem zemin yapısı belirlenmiş olur hem de sondajın yapıldığı bölgede yeraltı suyunun olup olmadığını belirtilir. Aynı zamanda zemin etüdü yeraltı suyunun ne kadar derinlikte olduğunu da gösterir.

Bununla birlikte zeminde oluşan çatlaklıklar ya da gözenekli yapılar yeraltı suyuna ulaşıp ulaşamayacağı bilgisini ve verir. Bu işleme de garantili sondaj denilebilir. Sondaj ile kuyu açma işlemleri gerçekleştirdikten sonra da yeraltı suyuna ulaşmak mümkündür. Sonuç olarak bir arazide gelişigüzel sondajlar yapmak yerine zemin etüdü ile daha kaliteli sondaj yapmak kişileri sonuca ulaştırır.

Garantili Sondaj Yapılır mı?
Garantili Sondaj Yapılır mı?

Garantili Sondaj Uygulamaları

Garanti vererek sondaj yapma işlemlerine başlandıktan sonra zemine uygun olan sondaj yöntemi belirlenir. Zemin incelendikten sonra daha gevşek yapılı bir zemin olduğu kararına varılırsa çamurlu sondaj tekniği uygulanmaktadır. Burada kaya parçacıkları tekniğe uygun bir matkap ile kesilir ve sondaj çamuru yardımıyla zemin altındaki parçalanan kayalar yer yüzüne çıkarılır. Delme sırasında kuyunun yıkılmasını engelleyebilmek için sondaj çamuru kullanılmaktadır.

Bu yöntem güvenilir ve sonuca ulaştıran bir yöntem olmasıyla birlikte ilerleme hızı oldukça düşüktür. Sondaj uygulamalarında kullanılan bir diğer yöntem de havalı sondajdır. Bu yöntem daha çok kayalıklı, sağlam ve sert zeminlerde uygulanmaktadır. Yüksek bir basınç verilerek hava yardımıyla kayalıklar kırılır. Bu işlem de sondajda kullanılan matkabın ucundaki elmas Daneli bir ekipmanla yapılır. Zeminin içerisine ulaştıktan sonra yüksek basınçlı bir şekilde bu zemine sondaj kimyasalları uygulanır. Kırılmış olan küçük taşlar yer yüzüne çıkarılır. Bu yöntem daha çok kuyunun çapı dar olduğu zaman kullanılır. İlerleme hızı oldukça yüksek olduğu için çok tercih edilir.

Sivas Su Sondaj - Sivas Zemin Etüt